Waarom het improhotel een goed idee is!

Als improvisator kan je eigenlijk vooral leren op het podium en in de workshopruimte.

In Belgie kan je nu al regelmatig een workshop volgen van een internationaal impro-icoon. Maar meestal blijft dat bij een eenmalige workshop van een halve tot hele dag. Bij internationale workshoplesgevers is het meestal zo dat zij je enorm veel kunnen bijleren omdat ze zo ervaren zijn en bijna fulltime bezig zijn met improvisatietheater. Het is dan ook bijna zonde als je maar 1 dag of minder kan bijleren van dergelijke lesgevers.

Improhotel is op dat vlak uniek. Je krijgt 6 dagen aan 1 stuk 5 uur per dag les in een vakantie-omgeving van iconische lesgevers. Je kan je de voordelen wel inbeelden! Ik som ze graag nog even op.

– je hebt elke lesgever 2 – 4 dagen ter beschikking dus je kan echt diep ingaan op elk onderwerp

-je wordt veel persoonlijker gecoacht want de leerkracht leert je van dicht en uitgebreid kennen.

-je verblijft in hetzelfde hotel en je doet ook leuke activiteiten samen dus je leert zowel je mede-improvisatoren en je lesgevers beter kennen.

-het algemene niveau van je medespelers is vrij hoog omdat iedereen gemotiveerd is en niet vrijblijvend deelneemt.

-de lesgevers zijn van een internationaal niveau en zijn gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen.

En hoe was het nu voor mij en Kenny?

Wij gingen voor de eerste keer ooit mee. En de Belgen waren duidelijk in de minderheid met twee van de 40 deelnemers. Het improhotel wordt aangestuurd door Duitsers dus het zal niet verbazen dat meer dan de helft van de aanwezigen Duitsers waren. En dan waren er nog enkele Nederlands, nog heel wat Zweden en 1 Poolse deelnemer. Het evenement gaat al jaren zo’n drietal x per zomer door en dat voor bijna meer dan 12 jaar. Dus er is ondertussen al heel goed uitgedacht hoe het tegelijk een ontspannende als leerrijke ervaring kan zijn. Je hebt elke dag les in de voormiddag, dan volgt er een siesta van ongeveer 4,5 uur met eventuele middagactiviteit , dan weer een workshop en ‘s avonds volgt een diner en een avondactiviteit. Je hebt dus veel tijd om elkaar te leren kennen maar je kan ook makkelijk je eigen ding doen. Wij kregen les van Daniel Orrantia, een ongelooflijk goede mimische improspeler uit Colombia, Inbal Lori, een heel grappige en sterke improvisatrice uit Israel met tonnen ervaring en Victoria Bang, een komische improvisatrice uit Zweden met tonnen ervaring op vlak van longform.

De lessen die ze gaven waren elk heel verschillend en zowel ik als Kenny waren het meest gecharmeerd door Inbal, die qua stijl heel sterk aansluit op onze typische amai-stijl. Inzichtelijk is Inbal ook heel sterk en ze maakt bijna instant een betere improvisator van je. Maar via Daniel leerden we op mimisch vlak heel veel nieuwe maar ook leuke bewegingsoefeningen kennen (we zullen de Colombiaanse challenge weldra beginnen verspreiden in Belgie) en via Victoria gingen we echt heel diep in op acteeroefeningen. Dus hoe dan ook was het enorm leerrijk en leuk.

Ben je dus een gemotiveerde improvisator die het gevoel heeft dat er meer is en dat je een soort plafond hebt bereikt, ga gewoon naar improhotel. Je horizon zal hoe dan ook verruimd worden. Bovendien is er ook nog een masterclass voor de echt heel ervaren spelers. Dus niets hoeft je tegen te houden. Ook iemand met 10 jaar ervaring kan nog bijleren me dunkt!