Het publiek opwarmen

Improvisatoren gebruiken heel vaak opwarmingen zodat hun publiek actief luistert en kijkt naar hun voorstelling. Hier sommen we de 10 leukste van deze opwarmingen op zodat jij ook aan de slag kan met je publiek.

 

  1. Het koor

Verdeel je publiek in 3 of 4 delen. Neem een woord dat je in drie of vier lettergrepen kan opsplitsen. Laat elke groep 1 van de lettergrepen zingen op een bepaalde toon. Gebruik ze liefst door elkaar. Dirigeer dan het publiek zodat je uiteindelijk het woord te horen krijgt. Works like a charm!

 

  1. Tarzan en Jane

Duid een Tarzan aan in je publiek en een Jane. Laat de rest van het publiek allerlei verschillende oerwoudgeluiden maken. Op een bepaald moment roept Jane: help Tarzan, help! Tarzan roept zijn typische tarzangeluid. Zorgt voor veel hilariteit.

 

  1. Chanting

Je leert het publiek om iets terug te roepen als een bepaald woord roept: als ik JA zeg roepen jullie NEE, als ik NEE roep roepen jullie MISSCHIEN, enz… leuk om het publiek in de war te brengen.

 

  1. Verschillende soorten applaus

Verzin verschillende gelegenheden waarbij men kan applaudiseren, oefen dit met het publiek. Voeg op het einde het Noord-Koreaans applaus toe. Dat is een applaus waarbij het publiek exact jouw handen moet volgen en als 1 man tegelijk moet klappen.

 

  1. Suggesties oefenen

Een publiek dat suggesties moet durven roepen oefent daar best eens op. Laat het publiek tegelijk hun eigen naam roepen. Daarna de naam van hun grootmoeder, en nog een paar zaken. Probeer er rare of grappige namen uit te pikken.

 

  1. Massamassage

Laat iedereen rechtstaan, een kwartslag naar rechts maken en hun voorganger masseren, laat hen dan een halve slag draaien en ze masseren hun andere buur. Terwijl ze dit doen moeten ze in allerlei talen “ik zie je graag zeggen”. Dit zorgt voor veel hilariteit, wees gerust.

 

  1. Het Marcheerlied

Best met een beat eronder. (Piano of muziekinstallatie). De verschillende mensen op het podium vertellen elk een deel van een verhaal. Liefst op een locatie. Ze zeggen dan een kort zinnetje met een beweging erbij. Het publiek dient dit drie keer te imiteren. Dan is het de beurt aan een andere speler.

 

  1. De harigste

Laat alle mensen op jouw teken naar iemand wijzen die volgens hen de harigste is. De persoon waar de meeste mensen naar wijzen

is jouw slachtoffer. Hij moet oefenen op het maken van dierengeluiden. Laat hem of haar kiezen welk harig dier hij of zij zal imiteren. Vertel dan een klein verhaaltje waarbij het publiek bepaalde geluiden moet maken en ook de harigste persoon.

 

  1. Het interactief verhaal

Je leert het publiek allerlei gebaren. Bij elk handgebaar hoort een bepaald geluid. Je leest een verhaal of verzint een verhaal en maakt de juiste tekens om het publiek een gepast geluid te laten maken.

 

  1. De symfonie

Deze lijkt op het koor maar zit anders in elkaar. De spelers verzinnen op het moment zelf een lied. Elk maakt hiervoor een specifiek geluid. Elk deel van het publiek krijgt een bepaald stukje aangeleerd. Dan wordt de song nog eens hernomen.

 

Zo, hiermee kan je publiek echt helemaal opwarmen. Pas op, 1 of 2 opwarmingen zijn meestal meer dan genoeg!

 

Benieuwd hoe we een opwarming aanpakken bij Compagnie Amai?

Kom dan langs op één van onze optredens.