10 redenen waarom improvisatietheater goed is voor de hersenen van een kind.

Tijdens improvisatietheater leren kinderen spontaan een script creeëren en spelen op basis van een suggestie.  Kinderen worden over het algemeen geboren met improvisatievaardigheden, maar deze raken vaak ondergesneeuwd onder andere ‘belangrijkere’ vaardigheden, terwijl ze echter essentieel zijn voor de ontwikkeling.

Als je kinderen observeert kan je zien dat ze heel goed kunnen improviseren en heel veel verbeelding hebben.  Ze hebben het veel makkelijker om zichzelf niet te censureren, ze maken zich geen zorgen om beoordeeld te worden om hun gekke ideeën, integendeel.  Ze hebben echt plezier in het moment.  Toch leuke vaardigheden om te hebben, maar als deze niet worden onderhouden gaan ze snel verloren.

Niet alleen je spontaniteit gaat verloren naarmate je ouder wordt, ook heel wat andere zaken.  We sommen hier 10 zaken op waar  improvisatietheater een positieve invloed op kan hebben.

  • De hersenen leren om actief te luisteren

Door improvisatie leer je om heel actief bezig te zijn met wat je partner zegt.  Bij goede improvisatie pikken de spelers namelijk alles op van elkaar en ontstaan er zo mooie, harmonieuze, grappige of interessante scènes.  Wanneer een kind leert improviseren werkt het heel veel aan deze vaardigheid.  We hoeven niet te vertellen  hoe belangrijk dit kan zijn voor de ontwikkeling van iemands’ sociale, cognitieve en luistervaardigheden

  • Verbale en nonverbale communicatie

In improvisatie moet je heel goed opletten wat je medespeler doet en laat.  Je speelt namelijk zelden alleen.  En een scène werkt pas voor het publiek als ze het gevoel hebben dat de spelers echt op elkaar afgestemd zijn. Een kind leert beter luisteren en kijken naar andere kinderen door regelmatig te improviseren.

  • openstaan voor ideeën

een anders’ mening kunnen beluisteren zonder meteen kwaad te worden is in deze tijden van fake news en Trumpismes geen overbodige vaardigheid.  Je kind leert zijn of haar geest openen voor nieuwe ideeën en blijft zich niet vasthouden aan enkel de eigen ideeën.  Het leert een kritische geest ontwikkelen maar staat open voor nieuwe ideeën.

  • snel reageren in het moment

Twijfel komt voort uit een soort zelfbewustzijn waarin je je eigen ideeën censureert vooral ze de buitenwereld zien.  Het kan geen kwaad om af en toe je gedachten te censureren, maar naarmate een kind ouder wordt kan het alsmaar meer beginnen twijfelen aan alles wat het denkt of wil doen.  In improvisatie leer je duidelijke keuzes te maken en die te volgen.  Eens de keuze is gemaakt kan je ook niet meer terug, dus hoe ga je daar dan mee om?

  • verbeelding gebruiken

Voor improvisatie heb je je verbeelding nodig.  Laat dat net iets zijn wat een kind ten volle bezit.  Maar het heeft niet altijd de gelegenheid om dit te gebruiken.  Daarom is een hobby als improvisatietheater een ideale uitlaatklep voor de fantasierijke uitspattingen van je kind.

  • Samenwerken

Samenwerken is iets wat sommige volwassenen al moeilijk vinden of niet helemaal beheersen.  Het is dan ook iets dat je echt moet leren.  In improvisatie moet je zodanig gefocust zijn op elkaar dat je automatisch leert om samen te werken.  Dat is uiteraard geweldig voor de sociale vaardigheden.

  • emoties gebruiken en herkennen

Emoties herkennen lijkt misschien evident maar niet elk kind leert dit even makkelijk.  Met improvisatietheater leren kinderen ook meteen de iets moeilijker of complexere emoties kennen en herkennen.  Zoals bv jaloezie, enthousiasme, enz…

  • Concentratie

Voor improvisatietheater moet je niet 100 % maar 200 % gefocust zijn op wat er ter plaatse aan het gebeuren is.  Er is geen ruimte voor afleidingen, want dan is de scene eenvoudigweg niet goed.  Geen betere manier om je kind z’n focus te vergroten dan met improvisatietheater. 

  • Flexibel omgaan met verandering

Aangezien je in improvisatietheater de focust legt op wat de ander doet en daarop reageert in een soort spel van voortdurend heen- en weer reageren moet je flexibel kunnen omgaan met verandering.  Naarmate je kind oefent op improvisatietheater leert het dus automatisch meer flexibel te zijn.  Met onze snel veranderende wereld is dat zeker geen overbodige luxe.

  • meer bewust te zijn van wat er omgaat in je omgeving. 

Improvisatietheater gaat heel over luisteren, kijken en dan pas spreken of handelen.  Daardoor leer je je beter en beter focussen op je omgeving. Zeker als je dan ook nog eens die omgeving leert integreren in wat je speelt.

Kortom, improvisatietheater is een enorme stimulans voor de hersenen van je kind.

Interesse om jouw kind ook met improvisatietheater te laten kennis maken?  Op zondagen kan je kind (tussen 7 en 12 jaar) deelnemen aan Impromini Amai.  Iedereen kan eerst een proefles volgen om te kijken of het iets voor hen is.  Neem contact op met compagnieamai@hotmail.com!